Mini Cabriolet

BMW-konstruerade och brittisktillverkade Mini har blivit en framgång. De olika Mini-versionerna är så eftertraktade att begagnade exemplar kostar nästan lika mycket som nybilar. Efter en drygt 20-procentig försäljningsökning börjar BMW närma sig 200 000 tillverkade Mini per år, en ganska sensationell siffra för en småbil som egentligen kostar för mycket – Mini Cooper går 155 500:-. Nu presenterar BMW en ännu exklusivare och dyrare version, Mini Cabriolet.

Gamla Hundkojan byggdes aldrig som cabriolet av fabriken, men flera karossmakare yxade till sina egna versioner. Den risken tar inte BMW utan presenterar en riktig Mini Cabriolet på Genèvesalongen i början av mars. En öppen Mini är nämligen helt logisk, bilen är pris- och utrustningsmässigt en nischbil trots de höga produktionstalen och ingen nischbil är komplett utan en cabriolet-version.

Mini Cabriolet

Suffletten är påkostad och fälls med elekrohydraulik på 15 sekunder. Det finns först en soltaksöppning på 40 cm som går att använda upp till 120 km/tim, sedan kan förstås hela suffletten fällas ned helt. Bagageutrymmet är variabelt om suffletten är upp- eller nedfälld och rymmer 165 respektive 120 liter. På traditionellt hundkojevis öppnas bakluckan nedåt och bildar en lastplattform som tål 80 kg belastning. Om ryggstödet fälls framåt ökar utrymmet till 605 liter, alltså nästan i kombiklass.

Som småbil kan Mini inte bli lika säker som en större bil, men BMW har gjort vad man har kunnat. Det innebär krockkuddar och sidokrockkuddar fram, plus ett säkerhetssystem av balkar. Rundslagningsskydd ordnas av förstärkta vindrutestolpar och dubbla störtbågar bakom baksätets nackskydd. Bromsarnas har BMW:s vanliga elektroniska förstärkning när det gäller bromskraftfördelning och kurvbromskontroll, men antispinn och stabiliseringsprogram är extrautrustning – trots det höga priset. Däremot är sådant som parkeringshjälp och däckskadeindikator standard, vilket kanske skvallrar om vilka kunder man riktar sig till.

Först ut är Mini One Cabriolet med 90 hk och Mini Cooper Cabriolet med 115 hk – senare kommer en Mini Cooper S Cabriolet med 163 hk. Inga priser har presenterats än, men det är inte svårt att gissa att den Mini Cabriolet blir dyr. Och det finns goda möjligheter att göra den ännu dyrare med en lång lista över extra utrustning – navigationssystem med TV, luftkonditionering, regnsensor och annat. Trots prisnivån kommer Mini Cabriolet att bli en framgång, det tror jag vi kan påstå redan nu. För vem kan motstå ha-begäret som kommer när man klickar upp bilden ovan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.