Köpa däck som drar mindre bränsle!

Att få så låg bränsleförbrukning som möjligt på ditt fordon är vikigt både ur ekonomisk och miljösynpunkt. När det kommer till bilar och motorcyklar är det många saker som påverkar bränsleförbrukningen. Däcken är en sak som påverkar detta, däckets storlek, typ, slitage påverkar förbrukningen. Detta är något att ha i åtanke när du ska motorcykeldäck eller däck till din bil.

När däcket rullar över vägen krävs det en viss kraft för att driva fordonet framåt i en rak linje och en konstant hastighet. Detta kallas rullmotstånd och orsakas av däckets rörelsemönster när det rullar. Detta sker oftast där däcket är i marken. Jämför man två däck i samma märke och typ så kommer det krävas mer kraft att få det större tyngre däcket i rullning.

Däckets friktion kan öka bilens bränsleförbrukning med upp till 4 % i stadskörning och 7 % vid landsvägskörning. Vid 10 % lägre rullmotstånd kommer bränsleförbrukningen minska med 1-2 procent. Detta låter kanske inte så mycket, några tankar mindre att fylla bilen med per år. Men däcken kommer hålla längre vilket gör att du inte behöver köpa däck lika ofta. Vissa däcktillverkare har däck som har mindre rullmotstånd att erbjuda.

För att få bästa möjliga ekonomi i bilkörningen eller när du kör din motorcykel krävs det även att däcken underhålls regelbundet. Rätt däcktryck påverkar även förbrukningen. För lågt tryck medför att rotationen kommer kräva mer energi. För mycket tryck i däcken gör bilen inte är lika säker längre, men drar dock mindre soppa. Kolla däcktrycket åtminstone en gång i månaden. Är du osäker på vilket tryck du ska använda kan du kolla i instruktionsmanualen.

Slitaget på däcket påverkar även detta hur mycket bränsle fordonet drar. Trots att däcken som är slitna har lägre rullmotstånd ska du aldrig använda dem längre än till dess att slitvarnaren kommit fram. När detta skett är det dags att köpa nya däck och inte tumma på säkerheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.