Hur byter man vindruta?

Frågan om man ska byta vindruta eller inte brukar oftast bli aktuell i samband med att man har fått ett stenskott som har tagit så illa att att vindrutan helt enkelt har gått sönder. Helt klart är det så att man vid mindre enstaka stenskott kan låta sig nöjas med att kanske laga vindrutan. I vart fall kan man göra det om stenskottet inte direkt är i ögonhöjd på den som vanligtvis brukar köra bilen ifråga. Dylika reparationer är ganska enkla och det är dessutom något som du mycket lätt kan fixa själv på helt egen hand. Handlar det om ordentliga sprickor i glaset så är det nog alltid bäst att ta hjälp av en professionell bilglasmästare. Stora sprickor brukar nämligen betyda skarpt läge och sådana allvarliga ting leker man inte med.

Den ännu obesvarade frågan handlar alltså om du ska ge dig på ett byte av vindruta eller om du ska försöka tackla problematiken genom stenskottslagning. Svaret på den frågan är helt och hållet beroende på hur den aktuella vindrutan ser ut och hur allvarligt själva stenskottet är.

En annan fråga som kan dyka upp hos en hårt prövad bilägare som har råkat ut för ett elakt stenskott är givetvis hur man byter en vindruta. Kan man göra det själv? Hur går man tillväga rent praktiskt när man byter vindruta? Nu är det en gång så att moderna bilar är utrustade med vindrutor som i princip är lika tekniskt avancerade som datorer av senaste årgång. Det handlar om vindrutor med tekniska innovationer som regnsensor, eluppvärmning, ljussensor, solskydd och en rad andra funktioner. Detta betyder att det krävs mycket mer än en glad amatör för att fixa ett vindrutebyte.

Tipset är alltså att du vänder dig till en bilglasmästare om du ska byta din vindruta. Då får du jobbet gjort med garanti och kan fortsätta att köra din bil i lugn och ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.