Att förbereda din Bil för Vintern

När vintern närmar sig är det sista du vill uppleva att bilen bryter ihop. Det finns flera saker som du kan göra för att förbereda din bil och bilens däck inför vintern. Att underhålla bilen och däcken väl under de kalla månaderna kommer att bespara dig pengar på reparationer och nödsamtal, hålla dig och din bil på vägen under dåliga vägförhållanden, och hjälpa till att hålla dig säker.

Du kan ta en tur till din lokala verkstad för en grundkontroll eller en särskild vinterkontroll av din bil, men det finns även många saker som du kan göra själv hemma för att se till att din bil är i toppform under vintern.

För det första, kolla lyktorna: sätt på dem och gå ett varv runt bilden för att se till att de alla fungerar som de ska. Kolla dimljuset och helljuset på framlyktorna som du kan komma att behöva oftare när det är mörkare ute eller vädret är extra dåligt.

Kolla sedan vindrutan för sprickor, särskilt precis efter att det varit extra kallt. Det är bättre att skydda rutan för att förhindra att is och snö lägger sig snarare än att hälla varmt vatten på den – faktum är att varmt vatten kan vara skadligt för glaset och om du måste ta bort snö och is är det bäst att hålla sig till isskrapan. Dina vindrutetorkare bör vara i gott skick för att undvika att de inte gör jobbet tillräckligt bra när du behöver dem som mest! Håll spolarvätskan fylld och anpassad efter kallt väder – du vill inte att den ska frysa fast! Ett annat litet tips är att kolla så att munstyckena för vätskan är rena – detta kan vara en snabb (och billig) lösning om du upplever att de inte sprutar som de ska.

Dina däck är särskilt viktiga under vintern eftersom de är det huvudsakliga elementet som säkrar ett bra väggrepp även under dåliga förhållanden. I blöta, isiga eller snötäckta förhållanden är vinterdäck ditt bästa val eftersom de ger dig ett bra väggrepp och inte blir stela eller förlorar flexibiliteten när temperaturen faller under 0. Om du håller dig till vanliga däck, säkra att de har rätt lufttryck och har lagliga mönsterdjup (minst 3 mm). Det finns en myt om att reducerat däcktryck hjälper till att förbättra väggreppet på snöiga vägar, men detta är helt enkelt inte sant och kan påverka hanteringsförmågan och stabiliteten, så undvik det. Kolla i manualen vad rätt lufttryck är för din typ av däck under vintertid och håll dig till det!

Leave a Reply

Your email address will not be published.